Tussentijdse toets

De tussentijdse toets is een essentieel onderdeel van je rijbewijsopleiding voor categorie B (personenauto). Deze rijtest verloopt als een echt praktijkexamen en biedt een uitstekende gelegenheid om je vorderingen te toetsen en te wennen aan de examensituatie. Het is gebleken uit onderzoek door de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) dat de slagingskans met maar liefst twintig procent kan toenemen na het afleggen van deze toets.

Tijdens de tussentijdse toets beoordeelt een examinator van het CBR je rijvaardigheid en worden alle aspecten getoetst die ook bij een daadwerkelijk examen aan bod komen. Je instructeur rijdt mee, en de toets duurt even lang als een praktijkexamen.

Na afloop van de toets ontvang je een adviesformulier met feedback per onderdeel. Dit advies helpt je te weten aan welke aspecten je nog moet werken. Het is belangrijk om dit formulier bij je te hebben op de dag van je praktijkexamen, vooral als je vrijstelling hebt gekregen voor bijzondere manoeuvres. Het adviesformulier kan dan van doorslaggevend belang zijn bij twijfel over de examenuitslag.

De tussentijdse toets biedt tevens de gelegenheid om te wennen aan de examensituatie, wat nervositeit bij veel kandidaten wegneemt.

De toets is beschikbaar voor kandidaten die een praktijkexamen willen afleggen voor de categorie B (personenauto), op voorwaarde dat ze in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat.

Tijdens de tussentijdse toets worden dezelfde speciale verrichtingen getoetst als bij het daadwerkelijke praktijkexamen. De speciale verrichtingen die onder andere worden beoordeeld zijn:

1. Inparkeren: Hierbij moet je laten zien dat je de auto nauwkeurig en veilig in een parkeervak kunt plaatsen, zowel bij fileparkeren (tussen twee auto’s) als bij haaks parkeren.

2. Achteruitrijden in een rechte lijn: Je rijvaardigheid wordt beoordeeld wanneer je achteruit een rechte lijn volgt. Dit is een vaardigheid die nodig is voor bijvoorbeeld inparkeren en keren.

3. Bocht achteruit: Dit omvat het achteruit een bocht omgaan met de auto, waarbij je laat zien dat je de auto goed kunt positioneren en de situatie overziet.

4. Keren door middel van steken: Bij deze manoeuvre moet je de auto in een smalle straat keren door voor- en achteruit te steken. Het doel is om dit veilig en vloeiend uit te voeren.

5. Hellingproef: Je moet aantonen dat je de auto op een helling kunt stoppen en weer kunt laten optrekken zonder terug te rollen of de motor te laten afslaan.

6. Keren d.m.v. een halve draai: Dit is een rij-manoeuvre waarbij je je auto in de tegenovergestelde richting keert. Je parkeert eerst parallel aan de stoep, geeft richting aan, kijkt goed om je heen, en maakt dan een halve draai om weer in de rijrichting te komen. Deze manoeuvre wordt vaak getest tijdens rijexamens en vereist zorgvuldigheid en aandacht voor de verkeerssituatie.

Deze speciale verrichtingen maken integraal deel uit van de tussentijdse toets en het uiteindelijke praktijkexamen.

Het is belangrijk om ze goed te beheersen, omdat ze een cruciaal onderdeel vormen van je rijvaardigheid en veiligheid op de weg. Tijdens de tussentijdse toets kun je feedback krijgen over hoe je deze speciale verrichtingen uitvoert en waar eventuele verbeteringen nodig zijn. Dit alles draagt bij aan een goede voorbereiding op het behalen van je rijbewijs.

$

Een geldig indentiteisbewijs

$

Ingevuld zelfreflectieformulier

Rijschool skillz

Voor welke handelingen kan ik vrijstelling krijgen bij het CBR-examen door het doen van een tussentijdse toets?

1. Inparkeren

2. Achteruitrijden in een rechte lijn

3. Bocht achteruit

4. Keren door middel van steken

5. Keren d.m.v. een halve draai

6. Hellingproef

Wat onze klanten zeggen

“Sylvia is een topper. Mijn dochter is in 1 keer geslaagd. Mijn dochter heeft faalangst en Sylvia wist haar goed voor te bereiden op het examen en stelde haar altijd gerust. Syl bedankt!”

“Bedankt voor de duidelijk uitleg en hulp bij mijn theorie-examen. Sylvia, je bent een topper. “

R

Rijschool skillz

Onze passie is het goed en veilige op weg sturen van beginnend bestuurders. Wij zullen er voor zorgen dat er veel veilige kilometers gereden zullen worden en iedereen zo snel mogelijk de weg op helpen. 

 

N

Altijd dezelfde instructeur

N

Rijden in een nieuwe Volkswagen Polo

N

Alle auto's zijn rookvrij

N

Betrokken instructeurs

N

Leren rijden zoals rijden bedoeld is

N

Specialist in rijden / lessen met faalangst

RIJSCHOOL SKILLZ

Rijschool Skillz oefent in het examengebied van Haarlem. Cursisten kunnen worden opgehaald in Heemskerk, Beverwijk, Velsen-Noord, Uitgeest, Castricum, Wijk aan Zee, Velserbroek en IJmuiden.

 

Neem contact op
×

Klik op klantenservice om je vraag te stellen

×